kop Jacobspad Limburg

etappe 7    Roermond - Maaseik

Grindwinning bij Linne
Grindwinning bij Herten

Stuw Linne
Linne, stuw

De recente veranderingen aan de loop van de Maas zijn op deze route goed te herkennen. Hoewel de Maas altijd al een belangrijke handelroute is geweest, kon deze alleen gebruikt worden wanneer de waterstand hoog genoeg was. Omdat de Maas een regenrivier is, was dit niet altijd het geval. Daarom werden er in de 20e eeuw stuwen en sluizen aangelegd om de bevaarbaarheid te verbeteren.

Thorn
Thorn

Aldeneik
Zicht op Maaseik bij Aldeneik

Een andere menselijke activiteit die het gezicht van de Maas heeft veranderd, is de grindwinning. Hierdoor zijn grote grindgaten onstaan, die nu een recreatieve functie vervullen of als natuurontwikkelingsgebied dienen.

wandelaar 28 km fietser 28 km

correcties en aanvullingen

Informeer bij de VVV in Roermond of u veilig de hoofdroute door de uiterwaarden en over de stuw in Linne kunt volgen. Is dit niet het geval, dan dient u de route te volgen die staat aangegeven in het PDF-document "correcties en aanvullingen". Neem waarschuwingen voor hoog water altijd serieus. Houd er rekening mee dat de Maas in korte tijd snel kan stijgen.

Na de Rode Brug in Herten is een routeaanpassing en rond Merum en Herten is dit eveneens het geval.
De stempel van het Jacobuskapelletje dat u passeert als u Thorn verlaat is in de St. Michaëlskerk (abdijkerk) van Thorn verkrijgbaar.

Bij de kerk van Kessenich is gewerkt aan de herinrichting van de grindplas die hier is ontstaan. De gebieden Koningssteen en Kollegreend zijn omgevormd tot een natuur- en recreatiegebied. De werkzaamheden zijn nog niet geheel afgerond, maar voldoende om de route te verleggen. Vanaf de Nederlandse grens na Thorn volgt het Jacobspad Limburg de route van de Via Limburgica van het Vlaams Compostellagenootschap naar de Pater Sangersbrug in Maaseik.
vanaf dat punt gaat het Jacobspad verder over de brug richting Roosteren.

sticker Via Limburgica
sticker Via Limburgica.
De gele hoek geeft de richting aan.

De routeaanpassingen staan beschreven in het PDF-document "correcties en aanvullingen", dat u via de knop in het menu op deze pagina kunt downloaden.