kop Jacobspad Limburg

etappe 7    Roermond - Maaseik

Grindwinning bij Linne
Grindwinning bij Herten

Stuw Linne
Linne, stuw

De recente veranderingen aan de loop van de Maas zijn op deze route goed te herkennen. Hoewel de Maas altijd al een belangrijke handelroute is geweest, kon deze alleen gebruikt worden wanneer de waterstand hoog genoeg was. Omdat de Maas een regenrivier is, was dit niet altijd het geval. Daarom werden er in de 20e eeuw stuwen en sluizen aangelegd om de bevaarbaarheid te verbeteren.

Thorn
Thorn

Aldeneik
Zicht op Maaseik bij Aldeneik

Een andere menselijke activiteit die het gezicht van de Maas heeft veranderd, is de grindwinning. Hierdoor zijn grote grindgaten onstaan, die nu een recreatieve functie vervullen of als natuurontwikkelingsgebied dienen.

wandelaar 28 km fietser 28 km

correcties en aanvullingen

Hoogwater Weerd Linne
Hoogwater in de Linnerweerd

Informeer bij de VVV in Roermond of u veilig de hoofdroute door de uiterwaarden en over de stuw in Linne kunt volgen. Is dit niet het geval, dan dient u de route te volgen die staat aangegeven in het PDF-document "correcties en aanvullingen". Neem waarschuwingen voor hoog water altijd serieus. Houd er rekening mee dat de Maas in korte tijd snel kan stijgen.

Na de Rode Brug in Herten is een routeaanpassing en rond Merum en Herten is dit eveneens het geval.
De stempel van het Jacobuskapelletje dat u passeert als u Thorn verlaat is in de St. Michaëlskerk (abdijkerk) van Thorn verkrijgbaar.

Bij de kerk van Kessenich wordt gewerkt aan de herinrichting van de grindplas die hier is ontstaan. De gebieden Koningssteen en Kollegreend worden omgevormd tot een natuurgebied. De werkzaamheden zijn nog niet afgerond en daarom is het verstandig om de route uit het boekje te volgen. Zodra het gebied wordt vrijgegeven zal de route worden verlegd door dit gebied en samen met de Via Limburgica naar Maaseik leiden.

sticker Via Limburgica
sticker Via Limburgica.
De gele hoek geeft de richting aan.

In Maaseik is de Koningin Fabiolalaan ingrijpend veranderd. Hierdoor is de route van het Jacobspad aangepast. Nadat het Jacobospad in België afbuigt van de grensmaas bij het buurtschap De Leeuwerik kunt u het beste de route volgen van de Via Limburgica van het Vlaams Compostellagenootschap.

De routeaanpassingen staan beschreven in het PDF-document "correcties en aanvullingen", dat u via de knop in het menu aan de linkerkant van deze pagina kunt downloaden.