kop Jacobspad Limburg

etappe 8    Maaseik - Sittard

Roosteren De Rug
Roosteren, De Rug

Susteren basiliek
Susteren St. Amalberga basiliek

Tijdens deze etappe doorkruisen we het smalste stukje Nederland. Dit tussen Duitsland en België gelegen gebied wordt ook wel de taille van Limburg genoemd. Tegelijk vormt dit gebied de grens tussen Noord- en Zuid-Limburg. Het noordelijke gedeelte oriënteert zich van oudsher meer op Brabant en Gelderland, terwijl het zuidelijk gedeelte veeleer contacten met de Duitse gebieden en met het bisdom Luik onderhoudt.

Susteren Vloedgraaf
Nieuwstadt, Vloedgraaf

Windraak
Heuvelland bij Sweikhuizen

Naarmate men zuidelijker komt, wordt het gebied glooiender, waarmee zich het Limburgse heuvelland aankondigt. Ook qua bouwstijl is er een verandering merkbaar. Waren het tot nu toe Gelderse invloeden die domineerden, vanaf nu proeft men in alle kunstzinnige uitingen de nabijheid van Luik.

wandelaar 16,5 km fietser 16,5 km

correcties en aanvullingen

Na de Pater Sangersbrug in Maaseik is een routeaanpassing voor fietsers.
Ook de route na Susteren is aangepast.
In Nieuwstadt is een routealternatief beschreven voor diegenen die willen lunchen of een stempel halen bij het Koperen Keteltje op de Markt
In Sittard wordt voorbij de Odasingel hard gewerkt. Omleidingsroutes staan aangegeven.
U kunt alle wijzigingen vinden in het PDF-document "correcties en aanpassingen" dat u via de knop in het menu aan de linkerkant van deze pagina kunt downloaden.